CLICK! CLICK!

Wednesday, March 9, 2011

murtabak megi





morning sume... tyme ni aku baru je pas siap sketch plans of 3 buildings yang aku baru dapat tau kene wat.. pfffftttttt!!!* naseb baek still sempat wat.. last class aku kuar awal sebab pe tah, tapi ada la sebab nye :P

okay, stop pasal esaimen n skang aku nak share sket pasal murtabak megi yang aku wat [ beberapa minggu lepas ]. saja2 aku wat untuk makan petang n aku jemput rakan rakan sejagat untuk merasa hasil tangan. heheh. ni bukan festaim memasak tapi festaim cuba wat murtabak megi n alhamdulillah menjadi. ye, memang x susah nak wat. kat bawah ni nanti aku akan kongsikan resepi murtabak megi yang aku wat ni. bz2 pun nak gak wat :P [ atas sebab kekangan masa ]. aku try gak spend tyme untuk wat sume mende ni sbb? nk prektis dari awal ;) ceceh~ ternyata, memasak memang sronok. seronok sebab menjadi n seronok sebab dapat kongsi ngan kawan2.. :)



total sume ada 4 keping


murtabak yang da siap dipotong potong. penunjuk : jari noor

ngan murtabak pun sempat posing lol

penuh mulut dok sumbat ngan murtabak eheh


seperti yang dijanji, inilah resepinya [anggaran untuk 2 orang]

2 bungkus maggi
3 biji telur
1 labu bawang besar
1 tangkai daun bawang
garam secukup rasa
1 bungkus perasa maggi
1 biji cili merah

cara2 :

-hiris bawang, cili merah n daun bawang, sambil tu boleh rebus maggi dah [ jangan sampai jadi terlalu kembang ]
- pecahkan telur n pukul sehingga kembang n masukkan secubit garam
-da setel, masukkan sume bahan2 hirisan tadi sekali ngan maggi yang da siap direndam tadi
-kemudian, masukkan cili merah n perasa maggi gaul rata2 sume bahan2 tu tadi
-akhir sekali, panaskan minyak n masaklah bahan campuran tadi seperti membuat lempeng
-bentukkan murtabak ikut selera dan kekrevitian anda sendiri

n siap!

dah sedia dimakan dan dicicah ngan sos cili ;)
mudah kan? cubalah! ;)

seswai untuk dijadikan breakfast mahupun makan petang


P/S : letak la ape saje e.g: daging kisar, sayur campur dsbg dalam murtabak megi anda mengikut citarasa masing2. lagi banyak perencah laaaaagi sedap :D


6 comments:

Adam bin Ahmad said...

sedap sedap ! nanti aku try buat.

arriefa said...

try la adam! senang je.. pas tu bg aku rase ye. hehehe

N A N a t O said...

demm..sedap..lm wesy x mkn mende nih..k gorng kan utk aku iefa,

arriefa said...

kan~ ;D aku pun da lama x mkn. nk cr payah, so wat je sndiri.. aku da share resepi tu pe lg~ gi la try wat kt umah. hehehe

Que said...

nk jgk...;p

arriefa said...

murtabak megi siaaaaaaaappp! ;P ;P ;P

Post a Comment